Stranger in a strange land

Dokkum was in het nieuws. Dat kennen wij van geschiedenisles op de middelbare school. 5 juni 754, Bonifatius wordt bij Dokkum in Friesland vermoord. Met stokslagen, las ik later. Waarom? Waren de Friezen niet van zendelingen gediend? Bonifatius vernielde hun heiligdommen en wilde ze te vuur en te zwaard bekeren.

Hoe anders gaat dat tegenwoordig. Rond 20 augustus 2018 zwemt Maarten van der Weijden door de met blauwalg vervuilde Friese kanalen. Bijna 200 kilometer om fondsen te werven voor onderzoek naar kanker. Dokkum haalt hij niet. Hij werft 2,5 miljoen euro, 15 eurocent euro per Nederlander. Sommige Friezen vonden het mooi, andere konden deze Van der Weijden niet tegengehouden.

Zouden de Friezen iets zien in de afschaffing van dividendbelasting? Ik niet. Kost 2 miljard euro per jaar. Dat is 116 euro per Nederlander per jaar, om aandeelhouders te betalen en te bewegen bedrijven in Nederland te houden. De coalitie is er kennelijk bang dat wij ons werk verliezen en dat voor 116 euro per jaar kunnen voorkomen. Vertrouwen in de aandeelhouders, terwijl ik op de radio altijd hoor zeggen dat aandeelhouders en beleggers “het niet vertrouwen” en dat daardoor koersen dalen en zaken failliet gaan.

Ik voel me een stranger in a strange land.