Gelukkig naar de radio luisteren

Zonder radio is het leven kaal en anders te genieten. Want thuis en niet op de weg kom ik weinig tot radio luisteren. Radio is vaak een en al genieten.

Het lampje aan, de knop gedraaid en de wereld komt mijn leven binnen. Van meneer Cor Steyn in de Showboatshow tot voetbalwedstrijden en het commentaar van meester G.B.J. of Meyer Sluizer, radio was er altijd al. En al beperkt radio zich tegenwoordig tot snel schakelen in de auto als de reclameblokken komen en maar heel af en toe genieten van een schaars moment, ik blijf een kritische fan.

Radio was Luxemburg, London, Geronimo met zijn vriendelijke vragen om een kleine bijdrage, en toen de piraten niet meer mochten, Wim Noordhoek en Jan Donkers. Die draaiden onbekende muziek en vertaalden moeilijke teksten (‘Celestial Mirror, dat is dus celestial spiegel, weet je wel.’). Die leken verantwoordelijk voor de muzikale smaak van een hele generatie en ze haalden Dr. John (‘voodooachtige muziek’), Ry Cooder, Doug Sahm en tientallen anderen naar Nederland. Radio brengt de wereld bij je thuis.

Naar John Peel luisterde ik om nieuwe muziek te horen. Ik was jaloers op Amerikanen die The X hadden gehoord, die zender met groot bereik vol Western Swing, Norteño, blues en soul. Of grote dj’s als Robert W. Morgan, B. Mitchell Reed en Arnie Ginsburg.

Radio is haten en houden van. Heerlijk om te improviseren. Freddy Fender na Eliza Gilkyson voor AJ Lee. Blues & Americana. Radio biedt diversiteit tegenover alle commercie.

Mijn muziek ontdek ik nu via bladen, via websites van winkels en mijn informatie haal ik uit boek of magazine. En toch blijf ik zoeken op de radio naar mooie, andere ongehoorde muziek. Naar heldere informatie of een goed gesprek en naar nieuws.

Op de radio. Waar anders? Ik ben elke dinsdagavond van 20-22 uur live op Radio Capelle met muziek uit het grote Amerikaanse erfgoed. Via FM, kabel en internet te beluisteren, online zelfs later met programma’s tot een half jaar terug. Ik doe daar presentatie en techniek en improviseer het programma bij elkaar. Mooie muziek, van 1920 tot nu.